spotkania z pasjami

wirtualne spotkania, realne pasje

Opis ogólny projektu

W 2013 roku w ramach grantu od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej Fundacja Orange realizowała projekt edukacyjno-animacyjny dla seniorów „spotkania z pasjami”, podczas którego seniorzy z całej Polski mieli okazje spotkać się wirtualnie z osobami pełnymi pasji, takimi jak Krystyna Janda, Teresa Lipowska, Hanna Bakuła, Jacek Pałkiewicz, DJ Wika.

Projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem zarówno ze strony bibliotek jak i seniorów, dlatego postanowiliśmy kontynuować nasze wirtualne spotkania.

W 2014 roku projekt zakładał przeprowadzenie na żywo w bibliotekach 15 spotkań online w formie wideo konferencji (poprzez streaming online), skierowanych do osób starszych.

Cel projektu

Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna seniorów – sprawienie, by seniorzy wyszli z domów i spotkali się ze sobą w miejscu publicznym. Chemy stworzyć przyjazną przestrzeń, która umożliwi im nawiązywanie nowych kontaktów oraz otworzy ich na innych ludzi.

Kolejnym ważnym elementem jest rozbudzanie w nich chęci do dzielenia się swoją wiedzą, pasją z innymi. Chcemy pokazać, jak wiele osób starszych wciąż pozostaje czynna zawodowo lub jak kreatywnie wykorzystuje swój czas wolny na dokształcanie się, rozwijanie pasji, pomoc innym.

Korzyści dla biblioteki z udziału w projekcie

• Poszerzenie oferty edukacyjnej biblioteki o innowacyjne zajęciach dla osób starszych, mających na celu aktywizację seniorów
  • Materiały merytoryczne do prowadzenia zajęć *
  • Materiały promocyjne projektu *
  • Nowi, zadowoleni użytkowicy biblioteki
  • Ogromna satysfakcja z wykonywanej pracy

*w wersji elektronicznej

Komentarz osoby prowadzącej spotkania z Centrum Promocji i Kultury w Brzezinach o spotkaniach w poprzedniej edycji: „Był również moment, którego nie zapomnę (aż mi się łezka zakręciła w oku), po spotkaniu i zapytaniu - czy państwu się podobało, otrzymałam brawa i aż mnie zamurowało.”

Tematyka i bohaterowie spotkań online

Podczas 15 spotkań będziemy rozmawiać z osobami pełnymi pasji . Będą to zarówno osoby znane, które opowiedzą Państwu o swoich zainteresowaniach, jak również osoby mniej znane, ale równie aktywnie spędzające czas wolny. Tematy spotkań będą dobierane do konkretnego bohatera spotkania.

Jak to zrobić, czyli przebieg spotkania

• Przywitanie uczestników w bibliotece przez bibliotekarza/y
  • Krótkie wprowadzenie w tematykę konkretnego spotkania
  • Uruchomienie materiału filmowego
  • Podsumowanie spotkania przez bibliotekarza/ dyskusja w bibliotece moderowana przez bibliotekarza
  • Pożegnanie uczestników spotkania przez bibliotekarza

Całość powinna trwać około 1,5-2 godziny – w zależności od aktywności osób uczestniczących w spotkaniu.

Korzyści dla seniora uczestniczącego w zajęciach

• Możliwość spotkania na żywo (poprzez internetową wideokonferencję) osób ciekawych, chętnie dzielących się swoimi pasjami z innymi
  • Możliwość zadania pytania osobie, która jest bohaterem spotkania
  • Aktywne spędzanie czasu wolnego
  • Spotkanie się z innymi ludźmi, nawiązanie nowych znajomości
  • Inspirowanie się działaniami innych ludzi w podobnym wieku

Komentarz osoby prowadzącej z Kalisza Pomorskiego dotyczący spotkania z DJ Wiką: „Nasi seniorzy jak zwykle przynieśli na spotkanie dobry humor i uśmiech, ale najlepsze było to, że gdy DJ WIKA zaczęła miksować to zaczęli tańczyć. Widok takiej sytuacji bezcenny”

Komentarz osoby prowadzącej z Strzeliny: „Nasi słuchacze byli Panią Hanną zachwyceni. Jej żywiołowa ekspresja, barwność osobowości, niekonwencjonalny styl bycia tworzyły tak sugestywny klimat emocjonalny, że byliśmy pod wrażeniem nawet wtedy, kiedy część z nas nie podzielała poglądów gościa. Spotkanie miało swój nerw dramatyczny, a pasjonacka postawa P. Bakuły wręcz zarażała. Pani Hanna nie tylko ma pasje, ale przede wszystkim żyje z pasją. Tego każdy chciałby się od Niej nauczyć. Ekscentryczność gościa nadała spotkaniu kolorów i ... rumieńców”

Wymagania techniczne

• Prędkość Internetu 2 Mb
  • Rzutnik lub projektor

Bardzo zależy nam na integracji uczestników spotkania, a oglądanie wspólnego obrazu (puszczonego z rzutnika lub projektora) jest doskonałą okazją do komentowania, wymieniania się swoimi poglądami.

Jeśli jednak biblioteka nie posiada rzutnika lub projektora, to można go zastąpić dużym ekranem lub każdemu uczestnikowi udostępnić własny komputer.

Rola bibliotekarzy w bibliotece, która włączy się w projekt

• Zaproszenie osób starszych do udziału w spotkaniach poprzez rozwieszenie plakatów z informacją o projekcie (uwaga! nie ma minimalnej liczby uczestników)
  • Zorganizowanie drobnego poczęstunku – nie jest to wymagane
  • Wprowadzenie seniorów w tematykę każdego spotkania przy pomocy materiałów przesłanych przez Fundację Orange